به گزارش «فرهیختگان»، «سعید خطیبزاده» صبح امروز -دوشنبه - در نشست خبری هفتگی با اصحاب رسانه که به شکل مجازی برگزار شد، از سفر محمد جواد ظریف به پاکستان خبر داد و گفت: وزیر امور خارجه فردا به دعوت همتای پاکستانی خود در صدر یک هیات سیاسی و اقتصادی برای سفری دو روزه به اسلام آباد میروند.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: وزیر امور خارجه در این سفر با مقامات این کشور از جمله همتای خود، نخست وزیر و فرمانده ارتش پاکستان دیدار و رایزنی میکند.
وی با اشاره به سفر روزهای اخیر ظریف به آمریکای لاتین گفت: وزیر امور خارجه در سفر بهآمریکای لاتین به سه کشور این منطقه سفر کردند که الان در حال برگشت از این سفر هستند.
به گفته خطیب زاده، وزیر امور خارجه ۱۸ آبان در مراسم تحلیف رئیسجمهور بولیوی حضور داشتند و با وزیر خارجه شیلی دیدار حضوری و با وزیر خارجه نیکاراگوئه به صورت تلفنی رایزنی کردند. علاوه بر این وزیر امور خارجه به کوبا و ونزوئلا هم سفر کرده و با مقامات این کشور نیز دیدار کرد.
رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه ادامه داد: طی روزهای گذشته نشست سه جانبه ایران، روسیه و هند در موضوع افغانستان در مسکو برگزار شد. ضمن اینکه سفر نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در مورد افغانستان در تهران داشتیم.
مباحث انتخاباتی در آمریکا مبنای قضات و تصمیمگیری ما نیست
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات یکی از مشاوران بایدن و شرط گذاری برای ایران خاطرنشان کرد: در مورد انتخابات آمریکا در این چند روز صحبت شده است. اینکه کدام مشاور ایشان چه گفته برای ما ملاک نیست. ما اینها را شرط نمیدانیم. مباحث انتخاباتی هم مبنای قضاوت نیست.
وی ادامه داد: آنچه ایران اعلام کرده این است که برجام ماحصل گفتوگوهای طولانی مدت میان ایران و پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان بوده است. یک برنامه جامع اقدام مشترک است که توسط قطعنامه سازمان ملل متحد الزامآور شده است.
خطیبزاده با بیان اینکه این حرفها نشان از سادهاندیشی است که میتوان این توافق امضا شده را باز کرد، ابراز داشت: ایران بارها اعلام کرده برجام مربوط به گذشته است و قابل باز شدن نیست. آمریکا ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ بوده و از برجام خارج شده و خسارتهای زیادی به ملت ایران زده است. بنابراین ایران در جایگاه خواهان است و آمریکا باید پاسخ دهد.
وی درباره پیام انتخابات آمریکا هم بیان کرد: پیام در واشنگتن صادر شده و دنیا واکنش نشان داده است. دولتی در آمریکا نرمهای بینالمللی را از بین برده و گردنکشی کرد که در گردنکشی خود بسیار بی پرده بود.
پیام انتخابات آمریکا به کشورهای منطقه
به گفته این دیپلمات ارشد، انتخابات آمریکا پیام بزرگی برای منطقه دارد و همانطور که وزیر خارجه گفته قمار برای خرید امنیت از روانپریشانی که جز پول و سلاح نمیاندیشند، نتیجهای جز گذاشتن تخم مرغ در سبد غیرقابل اطمینان نیست. برخی از کشورهای همسایه همچنان به فکر خرید امنیت و وفاداری هستند و به لابیگری در کشورهای دیگر توجه میکنند.
خطیب زاده افزود: ایران دست دوستی به کشورهای همسایه دراز کرده و کشورهایی که خود را منزوی کردهاند برگشته و آرامش خود را در ترتیبات امنیتی منطقهای پیدا کنند.
وی با بیان اینکه در سیاست خارجی ایران روابط تهران و واشنگتن فصل قابل توجهی است، عنوان کرد: دولت ترامپ در چند سال گذشته مسیر غلطی رفته است و فشار حداکثری به شکست حداکثری رسیده و مقاومت حداکثری کف مقاومت ایران بوده و ایران بعد از ترور سردار سلیمانی به عکس العملهای ضروری روی آورد و به این سیاست پاسخ داد.
زبان احترام و عزتمداری هنوز جواب میدهد
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه زبان احترام و عزتمداری هنوز جواب میدهد، یادآور شد: هنوز هم وقت هست دولت آمریکا از سیاست شکست خورده خود و از این میراث که علیه ملت ایران و منطقه به جای میگذارد، فاصله بگیرد.
وی در عین حال گفت: سه تغییر است که تا روی ندهد، اتفاقی نمیافتد؛ تغییر در اندیشه و نظر؛ تغییر در کلام و گفتار و نوع صحبت با ملت ایران و جهان و جبران رفتارهای غلط گذشته.
بگذاریم مسیر طبیعی و منطقی تصمیمگیری جلو برود/ ارکان کلان نظام در سیاست خارجی تصمیمگیری میکنند
خطیبزاده با تاکید بر اینکه الان زود است که بگوییم در آینده چه رخ خواهد داد، بیان کرد: همانطور که تحولات این چند هفته و دو سال گذشته نشان داده است، تنها باید به داخل متکی باشیم، راهحلها در داخل کشور است و بگذاریم مسیر طبیعی و منطقی تصمیمگیری جلو برود. خطرناکترین چیز آن است که نگاه داخلی و جناحی به سیاست خارجی داشته باشیم. ارکان کلان نظام درباره سیاست خارجی تصمیمگیری میکنند.
هنوز دولتی در آمریکا بر سرکار نیامده است/ تماسی با تیم بایدن نداشتیم
وی در پاسخ به این سوال آیا تماسی قبل یا بعد از پیروزی بایدن در انتخابات از سوی تیم آمریکایی داشته است، گفت: خیر؛ اساسا ما با کسی خارج از مسائل کاملا مرتبط با برجام در ارتباط نخواهیم بود به ویژه آنکه هنوز دولتی بر سرکار نیامده است. باید در واشنگتن بر سرکار بیاید و بعد از تشکیل دولت تصمیمگیری خواهیم کرد. باید ببینیم اقدامات آمریکا به چه سمتی میرود. این اقدامات مهم هستند و نه حرفها، تحلیلها و گمانهزنیها.
اسرائیل جنگ دوست هستند؛ ولی با خون سربازان آمریکایی
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اظهارات یکی از وزرای اسرائیلی درباره احتمال جنگ ایران و اسرائیل با پیروزی بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اظهار داشت: مقامات اسرائیلی خیلی جنگ دوستهستند ولی میخواهند این کار با خون سربازان آمریکایی انجام شود. اگر میتوانستند در مرزهای خود در لبنان و سوریه انجام میدادند.
خطیبزاده با تاکید بر اینکه ایران در مورد امنیت خود شوخی ندارد، تصریح کرد: اسرائیل تمام حیات و حیثیت خود را از ابتدای جعل این رژیم، با بحرانآفرینی است و طبیعی است که به دنبال بحرانآفرینی باشد. ستون دیگر این رژیم، ایرانهراسی است. این حرفها را جدی نگیرید زیرا هر وقت لازم بوده پاسخ لازم را گرفته و به لانههای خود پناه گرفتهاند.
موضوعات مهمی در دستور کار سفر ظریف است
وی درباره سفر ظریف به پاکستان خاطرنشان کرد: وزیر امور خارجه برخلاف سفر به آمریکای لاتین که با یک هیات کوچک انجام داد، در راس یک هیات سیاسی و اقتصادی به پاکستان میرود که ابعاد سیاسی، اقتصادی و امنیتی دارد. ایران و پاکستان روابط ممتازی دارند و همواره رایزنیها در سطوح عالی انجام شده است. در این سفر هم موضوعات بسیار مهمی در دستور کار دو کشور قرار دارد.
خبرنگاری پرسید آیا ایران امیدواری است که بعد از رفتن ترامپ تغییراتی در نوع تعاملات با همسایگان ایجاد شود؟ که رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه پاسخ داد: ایران سیاست ادامه دار و کاملا شناختهشده ای از ابتدا شده داشته و آن سیاست حسنهمسایگی است. سیاست ایران با رفتن یا آمدن کسی تغییر نمیکند.
نیازمند سازوکار بومی برای امنیت منطقه هستیم
وی افزود: رفتن توهمی به نام امنیت ترامپ شاید، یکی، دو پایتخت معدود همسایه را به این عقلانیت برساند که نمیتوانند همواره پول بدهند، لابی کنند تا امنیت بخرند و مردم یمن را بکشند.
به گفته خطیبزاده، پیام روشن ایران به آنهاست که ما هفت سال پیش در این دولت و سالها قبل گفتیم پابرجاست. امیدواریم به این عقلانیت برسند که ما نیازمند سازوکار بومی در منطقه هستیم. ایران همواره آمادگی و مسئولیت دارد به عنوان کشور چند هزار ساله در منطقه به همسایگان کمک کنیم که به این واقعیتها برسند.
وی درباره آخرین وضعیت پرونده اسدالله اسدی دیپلمات بازداشت شده در بلژیک هم ابراز داشت: این اتفاق را نقض کامل کنوانسیونهای بینالمللی و بدعت بسیار خطرناک میدانیم که بانیان آن خودشان قربانی این بدعت خواهند شد و اصول شناخته شده در نظام بینالملل باید رعایت شود. یکسری جریانسازیها با اتهامات واهی صورت گرفته است و کاملا قابل پیشبینی بوده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره تصمیم مجلس عراق برای بررسی ترور سردار شهید سلیمانی با توجه به پایان یافتن مصونیت ریاست جمهوری ترامپ بیان کرد: مصونیت ریاست جمهوری برای مسببان و آمران قائل نیستیم. مسببان و آمران همواره در لیست تعقیب ما قرار داشته، دارند و خواهند داشت.
خطیبزاده با بیان اینکه قوه قضاییه در حال تکمیل پروندههای قضایی است، یادآور شد: آنها باید در پیشگاه عدالت جواب داده و پاسخگوی ترور باشند. در این راستا همکاریهای بسیار نزدیکی با بخشهای مختلف عراق داشتیم و دولت عراق مسئول پاسخگویی است.
وی یادآورشد: این یک پرونده مفتوح است و ابعاد مختلف آشکار و غیرآشکار دارد و در صدر پیگیریهای ایران بوده و تا رسیدن به نتیجه این پیگیریها ادامه دارد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: ایران به شدت و قاطعیت این موضوع را پیگیری و از مجاری مختلف پیامهای ما منتقل شده است و امیدواریم مسیر عقلانیت را انتخاب کرده و تحت تاثیر نیروهای ضد آرامش در روابط بینالملل قرار نگیرند.
از هر ابتکاری برای حل بحران قره باغ استقبال میکنیم
این دیپلمات ارشد در پاسخ به سوالی درباره طرح پیشنهادی ایران برای حل مناقشه قرهباغ عنوان کرد: سوالهایی که مبتنی بر اخبار تایید نشده هستند، گمراهکنندهاند. چارچوب حل و فصل بحران قره باغ روشن است. ایران از هر مسیری که به این چارچوب کمک کند، استقبال کرده است. برای ما مهم است این بحران سه دههای حل شود.
خطیبزاده با تشریح سیاست ایران برای حل بحران قرهباغ گفت: اصولی که پیگیری میکنیم مثل حفظ مرزها، حل و فصل شهرهای اشغالی، دست نخوردن دموگرافی منطقه برای ما لایتغیر است.
وی با تاکید بر اینکه انتظار نداریم که بحران سه دههای با یک طرح در عرض دو، سه هفته حل شود، اظهار داشت: طرحهای گذشته به حل بحران این منطقه کمکی نکرده است. هر زمان طرفین به این نتیجه برسند که مسیر جنگ درست نیست، بهتر میتوانیم به آنها کمک کنیم. درباره امنیت مرزها و حضور تکفیریها و گزارشهای مطرح شده در این زمینه با کسی شوخی نداریم.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره جبران خسارت از سوی آمریکا هم اظهار داشت: یک دولت یاغی از یک تعهد قطعی خارج شده و ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ است. طبیعی است خسارتهای بسیار جدی به جمهوری اسلامی و ملت ایران وارد شده است. این متضمن مسئولیت حقوقی و قطعی آمریکا است و هر دولتی که بخواهد مسیر را تغییر دهد، باید به واقعیتها توجه کند.
خطیبزاده با بیان اینکه هرکس میخواهد به برجام برگردد، باید به دنبال جبران خسارت باشد، تصریح کرد: آمریکاییها در برجام تعهدات مختلفی دارند که مهمترین آنها رفع تحریم بوده است و آمریکا هم راسا مانع این شد و بعد از اعمال تحریمهای فراسرزمینی طرفهای اروپایی نتوانستند تعهداتشان را اجرا کنند. انجام این تعهد یک مسئولیت دسته جمعی از سوی طرف مقابل است و طرفهای مقابل برجامی باید به تعهداتشان برگردند.
هزینههای زیادی دادیم ولی فرصتهای تحول آفرین را هم پیگیری خواهیم کرد
وی خاطرنشان کرد: مسیر منافع ملی ایران مسیری است که با جدیت جلو میرویم و تمام انرژی ما صرف این است که منافع ملی و منافع مردم حفظ شود. ما شوکهای زیادی را طی کردیم و هزینههای زیادی را دادیم و به پیشرفتهای زیادی نائل شدیم ولی فرصتهای تحولآفرین را در سیاست خارجی را هم پیگیری خواهیم کرد. این ملت تمامی شرایط این را دارد که بهترین زندگی را در بهترین فضا تجربه کند.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه درباره مصوبه دیروز هیات دولت و نقش وزارت امور خارجه ابراز داشت: وزارت امور خارجه جزو وظایف ذاتیاش است که به گسترش روابط ایران با دیگر کشورها اقدام کند. دستورالعمل دیروز دولت تاکیدی بر این مسئله بود. البته ارکان دیگری هم در این باره مسئولیت دارند. وزارت امور خارجه و نمایندگیهای ایران در خارج از کشور نقش تسهیلکننده دارند و با جدیت این نقش را پیگیری کرده و میکنیم.
خطیبزاده اضافه کرد: فشار حداکثری آمریکا بیخود شکست نخورده است. آنها به اهداف خود نرسیدند. شکست این سیاست دستاورد جوانان، بخش خصوصی و ایرانیان گمنام در سراسر جهان است که کمک کردند که این سیاست شکست بخورد.
وی با بیان اینکه اقتصاد ما در حال تبدیل شدن به اقتصاد مردمی است، عنوان کرد: اقتصاد مردمی تحریمناپذیر است. مسیر جذب سرمایه متنوع شده است. شرایط نیز حاکی از آن است که در مسیر جدیدی نفس میکشیم. صادرات ما شکل جدیدی به خود گرفته و بازار نیز متوجه شده است. این شرایط نویدبخش و امیدآفرین است .
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره خروج نام گروهک تروریستی ترکستان شرقی از فهرست گروههای تروریستی وزارت امور خارجه آمریکا یادآور شد: دولت آمریکا در این حوزه بسیار بیآبرو است. آنها از تمامی ابزارها استفاده میکند تا رقبای خود را تهدید امنیتی کند. آنها هم از گروهکهای تروریستی تا حقوق بشر سوء استفاده میکند. این اقدام را در همین مسیر ابزارسازی از تروریسم برای تهدید کشورهای مستقل میدانیم و این رفتار را محکوم میکنیم.
خطیبزاده با تاکید بر اینکه هیچ عقل سلیمی نمیپذیرد یک گروهک تروریستی از حاشیه امن برای دولت آمریکا برخوردار باشد، بیان کرد: جامعه بینالمللی باید برخورد مناسب را داشته باشد و معتقدیم این گروهک تروریستی باید همچنان مورد حفاظتهای مختلف قرار بگیرد که چین را تهدید نکند.
وی در پاسخ به این سوال که ایران و آمریکا برای مذاکره، کدام طرف قدم اول را برمیدارد، بیان کرد: ما دولت مستقر را میشناسیم. باید دولت مستقری در آمریکا شکل بگیرد و اقداماتی را انجام دهد. طرفی که برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ را نقض کرده و دیگران را تهدید به تنیبه و وادار به نقض کرده، آمریکا است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: این ناقض بودن را هم فقط ایران نمیگوید بلکه نزدیکترین متحدان آمریکا در مقابلش در شورای امنیت ایستادند و منزویترین آمریکا بعد از جنگ جهانی دوم شکل گرفت. ما باید مسیر اصلاح را دیده و بعد در برابر اقدامات قضاوت خواهیم کرد.
خطیبزاده درباره پروژه عادیسازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل و چشمانداز آن هم گفت: عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی بیشتر آشکارسازی روابط بود. بخشی هم باجخواهی از سوی واشنگتن بود تا رای بیشتری کسب کند. در برخی موارد هم گدایی از سوی برخی از حکام آن کشور بود. همه اینها از یک اشتباه شناختی شکل گرفته که فکر نمیکنم به نتیجهای برسد.
وی با بیان اینکه جهان اسلام واکنشهای جدی به این زخمی که این دول عربی به جهان اسلام و پیکره فلسطین زدند، داشت، اظهار داشت: رژیم صهیونیستی از هر فرصتی استفاده میکند که از بحران مشروعیت خارج شود. هرچه زودتر همسایگان ما و کشورهای عربی از این مسیر غلط بیرون آیند، جهان اسلام یکصداتر خواهد شد.
خبرنگاری مدعی شد که دولتمردان نسبت به پیروزی بایدن واکنش مثبت داده اند و گفت که دولت بایدن یک دولت شکست خورده است که در این باره سخنگوی وزارت امور خارجه پاسخ داد: من نمیدانم از کدام یک از مسئولان نام میبرید. مواضع ایران از سوی رئیسجمهور، وزیر امور خارجه و سخنگوی وزارت امور خارجه بیان میشود. البته در فضایی قرار داریم که فضای تکگویی و تکگفتمانی نیست.
خطیبزاده با بیان اینکه باید اجازه دهیم مسیر حرفهای کار جلو برود، تصریح کرد: کار سیاست خارجی به دستگاه خودش باید سپرده شود. ما درباره آمریکا واقعنگر هستیم. ما به اقدامات توجه میکنیم آن هم در چارچوب آنچه وجود دارد یعنی قطعنامهها و معاهداتی که وجود دارد و آن یعنی برجام.
وی ادامه داد: در عمل و اقدام باید ببینیم و اگر فضای جدیدی باشد ارکان نظام تصمیم میگیرند. آمریکا بیش از همه به اعتماد جامعه جهانی به خودش ضربه زده است و بسیار سخت است که جامعه جهانی مجدد بپذیرد آمریکا پایبند به تعهداتش است. ما به اقدامات توجه میکنیم تا حرفها.
به گفته رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه، بسیاری از ورشکستگانی که معمار این شرایط بودند، سریعا در حال پوستاندازی هستند و این مسئله، توجه همه را میطلبد که در دام آنها قرار نگیریم.
تنوع بخشی به روابط خارجی از اصول سیاست خارجی ایران است
خطیبزاده درباره سفر ظریف به آمریکای لاتین خاطرنشان کرد: هیچ سفری انجام نمیشود مگر آنکه ضمیمه تجاری و اقتصادی داشته باشد. در مرکز بسیاری از صحبتها گسترش همهجانبه روابط است. سعی میکنیم با این کشورها روابط متوازنی داشته باشیم و فرصتها را گسترش دهیم. وقتی سفری در سطح وزیر امور خارجه باشد، پیامدهای گستردهای دارد. ما این مسیر را ادامه خواهیم داد. تنوعبخشی روابط خارجی ایران یکی از اصول دستگاه سیاست خارجی است.
وی درباره همکاری ایران با کشورهای مختلف برای تامین واکسن کرونا به ویژه با چین هم ابراز داشت: مهمترین خبر خوش را شرکتهای واکسنسازی دنیا باید بدهند. برخی مثل شرکتهای چینی موفقیتهای بالایی داشتند. البته سیستم بهداشتی ایران بسیار قوی، پر سابقه، پر نخبه و با حساب و کتاب است و با برخی از کشورهای دیگر فرق میکند. وزارت بهداشت نیز توضیحات لازم را در این باره داده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: کشورهایی که زیر نظر سازمان جهانی بهداشت به توسعه واکسن اقدام کرده از جمله چین و شرکتهای زیرمجموعه سازمان جهانی بهداشت، مخاطب همکاریهای ایران بودهاند. تعدادی از آنها به موفقیتهایی رسیدهاند اما وقتی این موفقیتها توسط سازمان جهانی بهداشت و وزارت بهداشت تایید شد، وارد کار جدیتر خواهیم شد.
عضو کنسرسیوم تولید واکسن کرونا هستیم/ رسانهها کمپین مسئولیت اجتماعی درباره کرونا راه اندازی کنند
خطیبزاده با اشاره به رایزنیهای پیشین بیان کرد: عضو کنسرسیومی هستیم که سازمان بهداشت جهانی برای تولید واکسن ایجاد کرده است. مشکلاتی برای پرداختها داشتیم که برخی حل و برخی در حال حل شدن است. علاوه بر این کنسرسیوم، با کشورهای دیگر نیز رایزنی داشتهایم.
وی در پایان از خبرنگاران خواست کمپین مسئولیت اجتماعی درباره کرونا را راهاندازی کنند و یادآور شد: مرکز دیپلماسی عمومی از شما حمایت میکنند تا بتوانیم این شرایط را طی کنیم. با کمک همدیگر میتوانیم از مشکلات عبور کرده و بر آن فائق آییم./ ایرنا